Costiliolae

Barbera d’Asti Superiore DOCG
Costiliolae
technical card

Grape variety: Barbera 100%
Vineyard Altitude: about 200 m above sea level
Land Exsposure: South, Southwest Maximum grape outcome: nearly 6,5 tonnes per hactare
Vinification method: vinification takes place in cement vats, using the flating hat technique, and grapes maceration lasts from 10 to 12 days. Fermentation temperature is manteined at around 27°-30° C.
Ageing: ageing process lasts from 10 to 13 months in small French durmast barrels. 1 month in stainless steel. 1-2 months in bottles.
Organoleptic Characteristics: powerful, full-bodied wine with a slightly sourish hint. Colour is intense ruby red. Aroma has a hint of cherry and fruits and with spicy notes resembling cocoa and vanilla. Taste is harmonious and alcoholic, very delicate but whit a fine slightly sourish.
Longevity: from 4 to 6 years.


Barbera d’Asti Superiore DOCG
Costiliolae

Vitigno : Barbera 100%
Altitudine vigneti : Circa 200 m s.l.m.
Esposizione vigneti : Sud, Sud-Ovest
Produzione max di uva : 65 q/Ha con diradamento
Vinificazione : la vinificazione viene condotta in vasche di cemento, col sistema a cappello emerso e la macerazione delle vinacce dura dagli 10 ai 12 giorni. La temperatura di fermentazione viene mantenuta intorno ai 27°-30° C.
Invecchiamento : da 12 a 19 mesi in piccole botti di rovere francese. 1 mese in acciaio. 2 mesi in bottiglia.
Caratteristiche organolettiche : vino potente, corposo e con una vena acidula; il colore appare rubino intenso, al naso emergono sentori di ciliegia e frutti e note speziate che ricordano il cacao e la vaniglia. In bocca è armonico e alcolico, morbido ma con una vena acidula.
Longevità : dai 3 ai 5 anni